Gratis bezorging op 1 adres in Harderwijk, Ermelo en Putten   Altijd gratis bezorging vanaf € 1000 ex btw    Bezorging op huisadressen mogelijk   Ruim 30 jaar ervaring   

Bezorging op huisadressen mogelijk
Betalen per factuur Ruim 25 jaar ervaring 

Gratis bezorging Harderwijk, Ermelo en Putten Altijd gratis bezorging vanaf € 750 ex btw
Bezorging huisadressen mogelijk  Ruim 25 jaar ervaring   

De Werkkostenregeling 2023: Wat Bedrijven Moeten Weten

In 2011 werd in Nederland de Werkkostenregeling (WKR) geïntroduceerd, met als doel een eenvoudigere en transparantere manier te bieden voor werkgevers om vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te regelen. Sindsdien heeft de regeling geleidelijk aan populariteit gewonnen en in 2023 zijn er enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd die zowel werkgevers als werknemers aangaan. Laten we eens kijken naar wat de Werkkostenregeling 2023 inhoudt en hoe jouw bedrijf hiervan kan profiteren.

De Werkkostenregeling 2023 heeft als doel om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers mogelijk te maken, terwijl tegelijkertijd een duidelijk kader wordt geboden om misbruik te voorkomen. Onder deze regeling kunnen werkgevers tot een bepaald percentage van de fiscale loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Voorheen bedroeg dit percentage 1,7% tot een loonsom van € 400.000,-, met een verhoogd percentage van 1,18% voor het bedrag boven € 400.000,-. Echter, voor 2023 is het vaste percentage voor de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom verhoogd naar 3%. Dit betekent dat werkgevers meer ruimte hebben om onbelaste vergoedingen te verstrekken aan hun werknemers.

Kerstpakketten en de Werkkostenregeling 2023

De verhoging van het vaste percentage kan voordelig zijn voor bedrijven die hun werknemers graag extra’s willen bieden, zoals kerstpakketten. Met het verhoogde percentage kunnen werkgevers meer uitgeven aan deze extra’s zonder dat dit direct belast wordt. Dit kan niet alleen bijdragen aan een positieve werkcultuur, maar ook helpen bij het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers.

Het verstrekken van een kerstpakket als eindejaarsgeschenk wordt door veel werknemers ervaren als een blijk van waardering en stimuleert hun betrokkenheid bij het bedrijf.

Zoet & Hartig | Origineel Kerstpakket 2023 van De Witte Raaf Ermelo

De overheid denkt mee

Voor 2023 is het vaste percentage voor de eerste € 400.000,- verhoogd naar 3%.  Het is echter belangrijk op te merken dat de verhoging van het vaste percentage niet onbeperkt is. Voor het bedrag boven € 400.000,- blijft het percentage 1,18%. Dit betekent dat grote bedrijven met een hoge loonsom nog steeds rekening moeten houden met deze beperking bij het toepassen van de Werkkostenregeling. Het is verstandig voor deze bedrijven om nauwkeurig hun uitgaven te plannen en te budgetteren om ervoor te zorgen dat ze optimaal gebruik kunnen maken van de regeling binnen de gestelde grenzen.

Voorbeeld

Om meer inzicht te geven hoe de Werkkostenregeling 2023 werkt volgt hieronder een voorbeeld van een bedrijf met 34 medewerkers en een gemiddelde loonsom van € 37.250,-:

  • De totale fiscale loonsom (34 medewerkers x gem. loonsom van € 37.250,-) € 1.266.500,-
  • Vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen in 2023 is 3% over € 400.000,- is € 12.000,-
  • Vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen is 1,18% over rest loonsom van € 866.500,- is € 10.224,-
  • Totale vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen € 22.225,-
  • Je mag nu in 2023 per medewerker onbelast vergoeden/verstrekken € 653,68

Naast de veranderingen in de percentages zijn er enkele aanvullende aanpassingen die in 2023 van kracht zijn geworden. Een opvallende wijziging is de verruiming van de vrijstelling voor scholingskosten. Werkgevers kunnen nu meer investeren in de scholing en ontwikkeling van hun werknemers zonder dat dit ten koste gaat van het beschikbare budget binnen de Werkkostenregeling. Dit is een positieve stap richting een meer educatief en ontwikkelingsgericht werkklimaat.

Bovendien is het goed om te weten dat er specifieke regels en voorwaarden gelden voor verschillende soorten vergoedingen en verstrekkingen. Zo zijn er vergoedingen die onder het noodzakelijkheidscriterium vallen en daardoor niet ten koste gaan van het beschikbare budget. Denk hierbij aan gereedschappen of apparatuur die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het werk. Daarnaast zijn er verstrekkingen die een eigen waardering hebben, zoals maaltijden in een bedrijfskantine. Het is belangrijk voor werkgevers om op de hoogte te zijn van deze verschillende regels om fouten en mogelijke belastingaanslagen te voorkomen.

Conclusie

De Werkkostenregeling 2023 brengt enkele belangrijke veranderingen met zich mee die bedrijven moeten begrijpen en benutten. De verhoging van het vaste percentage tot € 400.000,- biedt meer ruimte voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, wat kan bijdragen aan een positieve werkcultuur en het aantrekken van talent. De verruimde vrijstelling voor scholingskosten onderstreept het belang van voortdurende ontwikkeling binnen het personeelsbestand. Om echter optimaal te profiteren van de Werkkostenregeling, is een grondig begrip van de verschillende regels en voorwaarden noodzakelijk.

Informeer bij je accountant

Met de komst van de WKR en de éénmalige regelingen is het verstrekken van kerstpakketten een stuk eenvoudiger en eerder bereikbaar geworden. Ondanks deze vereenvoudiging en de éénmalige regelingen blijft het altijd verstandig om vooraf te overleggen met je accountant. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. De accountant is en blijft de specialist op fiscaal gebied, hij is volledig op de hoogte van jouw situatie en de regels die voor jou van toepassing zijn.
Daarnaast kun je altijd de bron raadplegen door naar de website van de rijksoverheid te gaan óf door het downloaden van het handboek loonheffingen van de belastingdienst. Daar is ook alle informatie m.b.t. de mogelijkheden voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen na te lezen.

De bovenstaande informatie over de verstrekking van kerstpakketten en de fiscale aspecten hiervan (werkkostenregeling) is puur informatief en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

De waardering van origineel-kerstpakket.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 22 reviews.
Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?