Gratis bezorging op 1 adres in Harderwijk, Ermelo en Putten   Altijd gratis bezorging vanaf € 1000 ex btw    Bezorging op huisadressen mogelijk   Ruim 30 jaar ervaring   

Bezorging op huisadressen mogelijk
Betalen per factuur Ruim 25 jaar ervaring 

Gratis bezorging Harderwijk, Ermelo en Putten Altijd gratis bezorging vanaf € 750 ex btw
Bezorging huisadressen mogelijk  Ruim 25 jaar ervaring   

Werkkostenregeling en kerstpakketten in 2021

De coronacrisis duurt langer dan iedereen voor mogelijk had gehouden. Ondanks dat de maatregelen steeds verder worden afgebouwd blijft het onzeker hoe de crisis zich verder zal ontwikkelen. Eén van de gevolgen van deze crisis is dat onze toekomstige manier van werken blijvend is beïnvloed.

Veel ondernemingen hebben hun kantoren en werkplekken aangepast aan de noodzakelijke maatregelen tijdens de crisis en zeker in de lange termijnvisie van bedrijven en organisaties zal het meer of structureel thuis werken een belangrijke plaats innemen. Daarmee zullen kosten bespaard worden die bijvoorbeeld weer kunnen worden ingezet voor de verbetering van de Arbo-technische aspecten van het thuiswerken.

Bij dit thuiswerken zijn echter ook kanttekeningen te plaatsen. Door werken op afstand ontstaat mogelijk een verminderde samenwerking en een lossere bedrijfscultuur wat ten koste kan gaan van innovatie en creativiteit. Doordat het contact met collega’s beperkt wordt zal er continu een vorm van ‘sociale onthouding’ ontstaan. Het gevaar dat werknemers zich hierdoor minder betrokken zullen voelen is zeker aanwezig.

Om de thuis werkende medewerkers betrokken en gemotiveerd te houden is het belangrijk om als bedrijf het gevoel te geven dat de thuiswerkers “erbij horen”. Tenslotte is de dynamiek van virtuele teams anders dan die van fysieke teams.

In deze nieuwe situatie is het goed om als werkgever je betrokkenheid bij de medewerkers te tonen. Naast persoonlijk contact, op de werkvloer of op afstand, is het goed om het personeel een stoffelijke blijk van waardering te geven zodat zij iets tastbaars ontvangen dat de binding met het bedrijf stimuleert. Zij weten dan dat zij niet worden vergeten en dit is voor hen een extra motivatie boost.

Eindejaarsgeschenk

Een uitermate geschikt moment om iets te doen is het einde van het jaar. We nemen dan afscheid van het oude jaar en wensen elkaar het beste voor het nieuwe. Dat is ook het uitgelezen moment om wat extra’s voor de medewerkers te doen, bijvoorbeeld in de vorm van het verstrekken van een kerstpakket. Voor haast ieder budget is er wel een origineel kerstpakket te vinden. Ook een klein geschenk is een blijk van waardering en het gaat tenslotte om de aandacht en niet om de hoeveelheid. Werknemers zullen dit op waarde weten te schatten en het stimuleert hun betrokkenheid bij het bedrijf.

De overheid denkt mee

Om de regelgeving rond het verstrekken van geschenken aan medewerkers sterk te vereenvoudigen heeft de overheid in 2011 de werkkostenregeling (WKR) in het leven geroepen. Vanaf 2015 moet deze verplicht door de werkgevers worden gebruikt.

Met de intrede van de werkkostenregeling betaal je wanneer je binnen je belastingvrije ruimte blijft niets extra. Kom je wel boven de vrije ruimte dan moet er over het meerdere een eindheffing van 80% worden betaald.

De vrije ruimte wordt bepaald aan de hand van de totale loonsom van het bedrijf. Tot 01-01-2020 werd deze vrije ruimte berekend op basis van een percentage van 1,2% van de totale loonsom. Per 01-01-2020 is dit enigszins gewijzigd. De vrije ruimte werd in twee delen berekend nl.: 1,7% over de eerste € 400.000,- en 1,2% over het restant van de totale loonsom.

Tijdens de Coronacrisis heeft de overheid besloten om haar steentje bij te dragen en de werkkostenregeling voor het jaar 2020 aan te passen door het vergroten van de vrije ruimte. Dit maakt het voor meer bedrijven mogelijk om tijdens de crisis toch geschenken te blijven verstrekken. Door de wijziging van de vrije ruimte in 2020 werd deze berekend o.b.v. 3% over de eerste € 400.000,- en 1,2% over de rest van de loonsom.

Ook in 2021 heeft de overheid besloten om de vrije ruimte te verhogen. Dit resulteert erin dat de vrije ruimte in 2021 werd berekend o.b.v. 3% over de eerste € 400.000,- en 1,18% over de rest van de loonsom. Hoe dit uitpakt is in onderstaand voorbeeld weergegeven.

Voorbeeld

Om meer inzicht te geven hoe de WKR werkt volgt hieronder een voorbeeld van een bedrijf met 30 medewerkers en een gemiddelde loonsom van € 34.370,-:

Eénmalige verhoging in 2021 vanwege de Corona crisis:

  • De totale fiscale loonsom (30 medewerkers x gem. loonsom van € 34.370,-) € 1.031.100,-
  • Vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen in 2020 is 3% over € 400.000,- is € 12.000,-
  • Vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen is 1,18% over rest loonsom van € 631.100,- is € 7.446,98
  • Totale vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen € 19.446,98
  • U mag nu in 2021 per medewerker onbelast vergoeden/verstrekken € 648,23

Verwachting voor 2022

Op haar site geeft de Rijksoverheid aan dat de vrije ruimte voor 2022 als volgt zal worden aangepast:

  • Vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen in 2022 is 1,7%
  • Vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen is 1,18% over rest loonsom

Informeer bij uw accountant

Met de komst van de WKR en de éénmalige regelingen voor 2020 en 2021 is het verstrekken van kerstpakketten een stuk eenvoudiger en eerder bereikbaar geworden. Ondanks deze vereenvoudiging en de éénmalige regelingen blijft het altijd verstandig om vooraf te overleggen met uw accountant. Zo voorkomt u vervelende verrassingen achteraf. Uw accountant is en blijft de specialist op fiscaal gebied, hij is volledig op de hoogte van uw situatie en de regels die voor u van toepassing zijn.
Daarnaast kunt u altijd de bron raadplegen door naar de website van de rijksoverheid te gaan óf door het downloaden van het handboek loonheffingen van de belastingdienst. Daar is ook alle informatie m.b.t. de mogelijkheden voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen na te lezen.

De bovenstaande informatie over de verstrekking van kerstpakketten en de fiscale aspecten hiervan (werkkostenregeling) is puur informatief en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

De waardering van origineel-kerstpakket.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 22 reviews.
Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?